Soveværelset

Forår 2003

Soveværelset ligger ved siden af køkkenet på østsiden af huset. Vi har fældet hver anden af de store kastanietræer i haven, så der skulle blive morgensol i soveværelset - men det skal lige have den store omgang først!


Muren ind mod påklædningsværelset og muren ind mod stuen var af gamle soltørrede sten og uden ordenligt fundament, så de bliver revet ned. Der opsættes en støvvæg i stuen så brokkerne kan køres ud af terrassedøren i stuen. Vægpladerne i cigarkassetræ fjernes og pudsen bankes af muren ind mod køkkenet. Plankegulvet ligger på bjælker direkte på jorden så der er rådne og ikke noget værd - de vil gøre deres sidste gode gerning som varme i kakkelovnen til vinter!


I forhold til hvor lang tid det tager at mure en mur op er det overraskende hurtigt at rive en mur ned!.


Gulvet graves ud i 1/2 meters dybde. Der laves sokler til indermurene i lecablokke og lecabeton (8:1 leca ærter/cement). Jorden afrettes med 0-4 grus og isoleres med 22,5 cm expanderet polystyren. Kuldebroen mellem beton og sokler afbrydes med 10 cm høje 1,5 cm tykke polystyren kanter inden gulvet støbes. Betonen armeres med 0,5 x 15 cm armeringsnet som stødes med 30 cm overlap.


Ja, det lyder jo nemt når man skriver det...


Der mures ny 1/2 stens indermur isoleret med 100 mm Rockwool super A bats. Murene bindes sammen med 2,5 mm selvskærende murbindere i rustfrit stål. El og telefon shuntes i hulmuren.


Mange tak til far Lasse, som arbejde fuldtid i en lille uge på den lækre mur.


Loftbrædderne var lappet og i meget dårlig stand, så de skulle skiftes. Isoleringen og fugtspærren på loftet fjernes og de gamle brædder tages af (mere brænde). De nye brædder grundes på forhånd og skrues fast. Der udlægges ny fugtspærre og isoleringen lægges omhyggeligt på igen.


De nye møjbrædder er fræset dårligt, så det var lidt af en kamp at få samlet det ordenligt i fjer og not. Da vi vil åbne op til kip i stuen skal isoleringen ikke bruges her (der kommer ny 250 mm Rockwool mellem spærene i stedet) bliver der 400 mm isolering over soveværelset. Ingeniøren mener at der blvier for varmt i soveværelset hvis man tænder et stearinlys.


19 september 2003 - vi er klar med en ny film fra juli - september
På betongulvet udlægges 0.2 mm fugtspærre. 38x38 mm Kerto støer nivilleres ud med Knudsen kiler. c-c afstanden for strørene er 60 cm. min afstanden for opklodsningerne er 50 cm (ved enden af en strø) og max afstanden er 60 cm.


Phuu ha det er lidt af et puslearbejde at få all opklodsningerne i samme niveau.


På strøerne skrues 100 mm tommeforskalning med en c-c aftand på 15 cm. Varmefordelingsplader i aluminium fastgøres i den ene side med en hæftepistol, sådan at varmerørene kommer til at ligge i samme plan som forskalningen. 20 mm pexrør med iltspærre klikkes ned i varmefordelingpladerne (varme frem langs ydermuren). Ved enderne trækkes pexrørene under forskaliningen for at holde dem fast.


Det er forholdvist nemt at klikke pex slangen ned i varmefordelingspladerne, med tomrørene som vi har støbt nede i betonen under køkken og bryggers gulv må være trykket lidt sammen og det var kun med nød og næppe at vi fik pex rørene trukket i gennem!


Der udlægges gulvpap på varmefordelingspladerne (400 g/m2) og gulvbrædderne fastskrues til forskalningen. Vi har valgt 35 mm Douglas gulve fra Dinesen som skrues forsænket oppefra, hvorefter hullet udfyldles med en træprop.


Der går hurtigt når man kun behøver at lægge 8 brædder i det 16 m2 store soveværelse. Er de lækre eller hvad?


P.g.a. Brædderne bredde skal de skrues oppe fra. Dette gøres ved at undersænke med et specialbor og derefter lime en prop i som efterfølgende slibes ned med en båndpudser.


Umiddelbart skulle man tro at porpperne er meget iøjenfaldende, men man skal faktisk kigge efter dem for at se dem når det er færdigt. Et godt råd er at slibe godt ned da selv ganske lidt lim (som ikke kan ses lige når man har slebet) bliver synligt naar der ludbehandles.


1 Ludbehandling og MASSER af sæbespåner senere...


Tusind tak til Boris for hjælpen med at lægge gulvet - det blev bare super.